Cu totii simtim nevoia sa mancam ceva dulce atunci cand suntem obositi, stresati, tristi sau nemultumiti. Zaharul actioneaza printr-un efect banal, creste glicemia si noua ne e bine. E ca un fel de anestezic pe termen scurt, insa zaharul nu ajuta ci mai degraba dezechilibreaza functionarea organismului. Acesta interfera profund cu metabolismul vitaminelor B si chiar blocheaza actiunea acestora. Ori se stie, depresia este o lipsa de vitamine B. Zaharul are un efect similar alcoolului: la primele guri produce euforie si stare de bine, insa in etapa imediat urmatoare accentueaza tristetea. Si iata cum te trezesti ca-ti „inneci” amarul in cutia de inghetata.
Zaharul schimba in rau si folosirea nutrientilor in organism, accentueaza sinteza de grasime de depozit si creste colesterolul in sange, adica ai probleme de parca ai manca slanina pe paine.  Daca vreti o bucatica de dulce alegeti ciocolata, e plina de antioxidanti, minerale care inlatura stresul, substante tonice pentru corp si compusi cu efect benefic asupra dispozitiei.

Nu cautati forme de zahar mai sanatos! Toti agentii de indulcire au aceleasi caracteristici: calorii goale si niciun rol nutritiv pentru organism, singurul motiv pentru care pot fi consumati e placerea pura! Nu exista avantaje ale unor forme de zahar in detrimentul altora, iar in cartile de nutritie se numesc agenti de indulcire fie ca e vorba de zahar alb sau brun, sirop de porumb, miere sau fructoza din fructe.

Obiectivul in legatura cu toti agentii de indulcire e sa-i consumam in cantitate mica, precum sarea din mancare, ca un condiment. Din cauza asta indulcitorii sunt o alternativa sigura si pentru sanatate si pentru silueta: daca o substanta e de 400-600 ori mai dulce ca zaharul, inseamna ca va fi nevoie de o cantitate infima ca sa obtii gustul dulce, ceva de ordinul micro sau nano grame, adica e vorba doar de urme de zahar.

Sursa: facebook.com/mihaela.bilic