Cred că cea mai importantă schimbare, care ar trebui să vină, odată cu vârsta este conștiinciozitatea! Pentru mine, cel puțin, asta înseamnă evoluție , maturitate, dacă vreți. Și aici mă refer la tot: la oamenii cu care comunic, la mâncarea pe care o consum, la deciziile pe care le iau, la atitudinea pe care o față de familie, la moștenirea ( cea spirituală) pe care vreau să o las fiicei mele, la grija pentru mediul în care trăiesc. Astăzi, o să mă opresc la ultimul punct, din lista mai sus menționată.

O să încep cu un dialog, pe care l-am avut, cu puțin timp în urmă, cu o cunoștință:

  • Ah.. merg să îmi cumpăr vreo 5 kg de detergent (o marcă foarte cunoscută de detergent chimic), ca să nu mă mai duc de 10 ori la magazin!
  • De ce anume această marcă? !
  • Cum de ce? La mine acasă, mașina spală, de  două ori pe zi , minimum. Acest detergent spală cel mai bine. În plus, ai mei adoră cum miroase..
  • Știi, tot detergentul ajunge, într-un final, în apa pe care  o bei, tu și familia ta, care miroase frumos…? Nu ai vrea să încerci un detergent, ecologic? Știi, eu de ceva timp am trecut la ele și sunt încântată! Miroase plăcut și spală foarte bine!
  • A, ei…nu știu….(schimbă subiectul)

Desigur, eu insist în continuare pe propunerea mea dar, din păcate, de cele mai multe ori, ea este ignorată iar argumentul miroase frumos…câștigă! Asta mă enervează, mă întristează dar după înteleg că unii oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la ceva nou sau pentru a conștientiza efectele nocive pe care le au produsele, folosite zi de zi. Pur și simplu, la ei totul ajunge un pic mai greu dar dacă vom insista, vom veni cu argumente și exemple pozitive și nu în ultimul rând vom avea răbdare…cu siguranță putem atrage mai multă lume, în tabăra celor cărora le pasă de mediul în care exisă!

Mai bine de un an, în casa mea, nu se mai găsește nici un produs de curățare, neprietenos cu mediul. Toate produsele pe care le folosesc sunt certificate, ca fiind organice!

Din propria experiență, vă spun că acestea sunt la fel de eficente, poate chiar mai performante, decât cele obișnuite. Marele avantaj este că nu conțin toxine, poluanți, clor, fosfați și alți aditivi iar asta este EXTREM de important, mai ales în cazul în care ai copii și vrei să le oferi un mediu, lipsit de otravă, măcar acasă!

Știu că în Chișinău există deja, grădinițe în care se folosesc doar detergenți ecologici. Asta ar trebui să devina o normă, fraților! Cred că am înghițit noi, suficient clor și surfactanți. Ce bine ar fi, să oferim noii generații, șansă la o sănătate mai bună! Vreau să fiu un părinte conștiincios! Vreau să mă informez, vreau să schimb lucrurile spre bine, vreau să procedez așa cum e mai corect și nu așa cum îmi este mai comod! Pentru copilul meu, pentru copiii altora, pentru planeta asta, care ne ține!

Nu am reușit să testez încă foarte multe produse dar o să vă spun despre cele pe care le folosesc, în prezent și sunt foarte mulțumită! Vestea bună e că se pot găsi, practic, în orice supermarket iar prețul este mai mult decât decent! Ba chiar unele sunt surprinzător de ieftine!

FROSCH


Aceste produse sunt preferatele mele. Îmi place că au o varietate largă, de la detergent pentru vase, până la balsam pentru rufe. Au un miros plăcut și sunt blânde cu pielea.

GARDEN


Din această gamă am folosit praful pentru rufe și soluția pentru curățarea geamurilor. Au un miros mult mai neutru. Nu au detergent lichid, pentru rufe. Cel puțin, eu nu am văzut, prin magazine.

SYNERGETIC

Gama Synergetic este foarte bună. Curăță minunat, orice murădărie și lasă un miros proaspăt și plăcut. Le puteți comanda online!

.

Pentru mai multe informații, despre detergenții ecologici, prețuri și unde le puteți achiziționa accesați pagina oficială de facebook, a Centrului Național de Mediu.

https://www.facebook.com/CentrulNationaldeMediu/

Dacă măcar unul, dintre cei care vor citi acest articol, va decide să renunțe la detergenții chimici, mă voi simți recunoscătoare UNIVERSULUI, că datorită internetului, putem face ceva , cu adevărat util!

P.S Mulțumiri multe, Iulianei Cantaragiu, care la rândul ei, m-a motivat pe mine să renunț la otravă!